Followers

October 24, 2011

another gift.

"When Allah tests you, it is never to destroy you.

When Allah removes something in your possession,
it is (only) In order to empty your hands,
for an another greater gift !"


Sesungguh nya Engkau yang paling tahu tentang hatiku,
tentang kecewa ku, tentang luka ku,
Engkau juga yang paling tahu tentang bahagia ku.
Dan aku yakin dan sedang meyakini
bahawa Kau sedang membentuk hati dan diriku.
Ya Allah, izinkan aku bersangka baik denganMu.

Written by : Yuya

September 1, 2011

untitled.

Menggigil tubuh ini melihat kau bersamanya
Tergamam aku tak terkata, meraung di jiwa..


Puas ku pertahankan cinta kita sejak dulu
Tapi sayang sikit pun kau tidak menghargai cintaku
Ku sangka kau permata rupanya duri paling berbisa

Ke mana arah hendak ku tuju bila hatiku rindu padamu
Hendakku cari tapi tak guna, kau bahagia dengan si dia



Dikamar sepi aku termenung
Terbayang bayang kenangan kita
Tidak ku sangka kau tergamak pergi saat ku masih perlukan mu

Bagaimana nak ku lawan jiwa yang siksa
Ku pasrah dan berdoa semoga tabah jiwaku


edited from 'meraung' lyric. (newboys)

August 30, 2011

Salam Eidulfitri Salam Kemerdekaan :)


Terasa cepat sangat Ramadhan berlalu..
-two in one-

Untuk setiap kata yang tak terjaga,
Hati dengan prasangka,
Janji yang tak terpenuhi,
Kesalahan yang sengaja,
Hilaf yang tak disangka…
Maafkan Manusia yang tak sempurna ini….

“Salam Eidul Fitri dan Salam Kemerdekaan”

August 28, 2011

Milimilo: Ini Kisahku, Apa Kisah Kau?

Milimilo: Ini Kisahku, Apa Kisah Kau?: Sepanjang minggu-minggu di bulan Ramadhan yang mulia ni, Ini Kisahku telah ditayangkan setiap Rabu dan Khamis, 6.30 petang di TV9. Menyaks...

May 29, 2011

Take a minute to smile :)

Everyday may not be good,
But there's something good in everyday..


so, you have no reason to not smile :)



Take a minute in everyday to smile :)


May 23, 2011

ingat balik sejarah syaitan bila terasa nak bangga diri

penah tak jumpe org yg kutuk sakan bile ade org lain buat salah?
okeyh amik contoh. ade si A ni kapel then pegang2 tangan. peluk2. kiss2.
Si B kutuk mcm2. kate itu kate ini. Pahtu setaun kemudian..
eh2.. die pulak buat benda sama. Haiyaa.. cakap tak supe bikin maa…

okeyh.. lagi.. lagi.. masa zaman sekola.. si X tak pakai tudung. pakai baju ketat. suar sendat.
Si Y pun ckap seksi.. haram.. berdosa.. bla..bla.. bla..
pahtu bila masing2 dah masuk U. tgk2 kat fesbuk si Y.. larhh.. turn die pulak pakai seksi.
tup2 si X tadi yg dah bertudung litup. Holaaa…

Takpon.. takpon.. bila kat kelas.. Si M tak bape pandai. result tak gempak mcm si N.
Si N pun punye bangga die paling hebat kat kelas. die pun kutuk si M.
kate dia malas.. main byk.. berangan tak sudah.. dan mcm2..
Si M amik IT jeh kat universiti. nak amik sains result tak hebat. Si N amik engineering.
7 tahun kemudian.. eh2.. Si M dah ade perniagaan sendiri. dah ade byk cawangan.
Si N? masih bekerja di syarikat biasa. gaji yg sama.

Well.. benda ni salu terjadi kan? bila kite kutuk org lain.
dengan erti kate lain. sama mcm kite bongkak ! berbangga diri.
Yelah. hang duk kutuk2 si pulan ini. si pulan itu. sbb hang tak buat kan..
hang nak ckp hang baek lah kan.. kan?

mari kite ingat balik sejarah mcmana setan bole terkeluar dari syurga.
sebelum manusia diciptakan. Setan adalah hamba yg paling taat dan paling byk buat ibadat.
lebih taat dari malaikat.
Bila Allah kata akan ada hamba Dia yg ingkar. Setan ni pun yakin yg hamba tu bukan dia.
sbb selama ni dial ah hamba yg paling taat.
tup2 bila manusia dijadikan. Setan lah hamba Allah yg ingkar tuh..



so kat sini kita boleh amik iktibar. jangan terlalu yakin bila hari ini kite hamba Allah yg baik.
esok.. lusa dan seterusnya.. kita masih lg hamba Allah yg baik..
sentiasa lah beringat. jangan seronok sakan nak mengutuk org..

bak kate org. bila satu jari tuding pada org lain. 4 lagi jari tuding kat diri sendiri. =)

~Ini ingatan utk semua dan diri aku juga. . .

May 19, 2011

senyuman apa yang kite ada?

senyuman tu penyejuk hati. senyuman tu penawar. senyuman tu sedekah. kan?
tapi ape jadi bile senyum tapi hati beku. senyum tapi tawar. so, senyum tu masih dikira sedekah?

kalau penah tgk badut buat show. senyum sokmo badut tu kan. lebar semacam.
tapi bila dah habis buat show. padam semua make-up kat muka. masih senyum kah manusia yg jadi badut tadi?

di sebalik senyuman seorang badut. tak sape tahu.

aku dan anda yg bernama manusia. senyum jenis apa yg kita ada? senyum seperti badut? sekadar jadi penyenang hati org lain. atau senyum tulus dari hati?

senyum memang benda yg mudah. tapi senyum dengan ikhlas tak mudah. =)

May 17, 2011

Your words.

Sampai last night pesanan tu aku dengar sekali lagi. 
Kau tau aku terharu? kau tau aku sebak? 
Terima kasih atas pesanan tu. 
Aku bersyukur pernah kenal engkau.
Harus aku mengaku. kau kehilangan terbesar dalam hidup aku.

"tak kire awk dgn sape. syg mana awk pd org tu. dalam mana cinta awk pd die. Letak maruah awk kat tempat paling tinggi."

p/s : Kali ni, pesanan awak saya simpan kejap dalam ingatan. Semoga awak bahagia dengan 
org baru :)


May 16, 2011

High heel oh high heel


Pandang dan lihat pada awek-awek. makcik-makcik. pakai high heel. ape kate korang??
eheh. mungkin ada yg kate. 
Cantik. Tak sakit kaki ke? Tak jatuh ke? Teringin nak pakai jgk lah. Bajet lawa la tuh.

Positive nya bila pakai high heel :

-nampak elegan la konon nya.
-konfiden tinggi. (da nama pun pakai kasut tinggi kan)
-nampak hebat la kott. jalan tak jatuh2.
-boleh jadi senjata nak wat ketuk mamat gatal yg mengacau tepi jalan.

Negative nya bila pakai high heel :

-Tumit 3cm - tekanan pada lutut,dapat penyakit osteoporosis dan penyakit sendi,sakit pada kuku,bengkak jari kaki dan kena radang kulit,sakit pinggang.
-Tumit 12.7cm - memberi kesan kepada organ dalaman dan kesuburan wanita. untuk info lengkap sket. p bace kat link INI.
-kalau jatuh. buat malu weyhh.. (n_n)
-risiko tumit terbenam bila berjalan kat tanah.
-melambatkan perjalanan anda ! 
-cepat sikit jadi bongkok.


Aku dan High heel~

*aku antara salah sorg yg memakai high heel nih. ahaks.
*aku pakai dari sejak form 3 lagi. sampai ke zaman matrikulasi. 4 tahun la kire nya..
*timbul kesedaran sket nak stop pakai high heel ni bila baca komplikasi die kat news paper. 
*then bila masuk uniKL. aku pakai la kasut. yg mcm header blog aku tuh. sbb aku dah tak reti pakai sandal. sgt aneh rasa nya. HAHA.
*semester 2 kat uniKL baru reti pakai sandal. Yeah! berjaya stop pakai high heel :)
*tapi taklah stop terus. pakai gak kadang2 bila rasa nak bergaya sket. ecehh.. c(-:


inilah pegganti high heel aku. multiplayer sandal nih.
ni la sandal yg aku guna wat pegi kuliah. pegi jenjalan kat mall kat pasar malam.
pegi camping pun pakai sandal nih. pegi toilet pakai ni pon boleh :p
multiplayer kan? cube aku pki high heel. nak masuk utan? mau terbenam lahh..

kebaikan memakai sandal :
-dapat berjalan pantas siket dri org yg pakai high heel.
-harga murah sket dari high heel :)
-multiplayer!
-lebih selamat :)
-tak risau tumit terbenam.
-simple. well.. simple is better kan.

So. Pilih la antara sandal dan high heel. Ahaks. 
Pepun. High heel tetap cantekk !! :)

May 15, 2011

domooo... ^^,

sape tak kenal domo?
klu masih tak kenal meh sini aku perkenal.


domo stress masa minggu stadi week

menari zapin sat.

Rwarrr !! buli kuceng.

tak dapt kejar. HAHA. kaki domo pendek.

mulut tebukak je. camne nk mengunyah?

Ehem !
kene sampuk.

manjat tinggi lagi..tinggi lagi.

malu bertanya sesat jalan.

mahu bawa adik domo pegi jalan2.. :)

April 29, 2011

April 25, 2011

dan bila..

Bila kasih ditagih dari yang bukan empunya.
Bila air yang mengalir mula boleh dipisahkan.
Bila kekeruhan tak mampu disulingkan semula.
Dan bila ikatan itu sekadar atas nama...
Lalu. senyuman yang dilempar sekadar menjadi topeng penutup luka.


Sesungguh nya. aku mencemburui kalian.
Dan. aku... rindu waktu dulu.. saat kita semua umpama satu nyawa.



April 16, 2011

Bila katak makan ular

biase kite dengar..
biase kite lihat..
ular makan katak..
tapi amacam kalau katak plak makan ular?
tak caye ke? cube tgk kat gambar tuh.. ;)


kadang2 kite mmg kene melawan arus..
kadang2 kite memang kene melawan kebiasaan..
kadang2 mmg kite kene buat something yang pelik..

kalau tak.. 
sampai ke sudah la kite kat bawah..
sampai bile2 pon asik kene buli..
dan...dan..dann....
kalau tak..
sampai ke ending pon, katak asik kene makan dgn ular.. ;)

April 15, 2011

just for a second.. let me cry...


.:just for a second.. 

I wish I did not need to pretend to feel fine.

I wish I did not need to pretend to be this strong.

If only I could do not to laugh when I hurt.

If only I could cry when I need to.

If only I could feel the yearning without having to avoid it.

If only I knew I had hurt my feelings.

I wish I could say I need you.

.:let me cry..


February 4, 2011

Fairy Tales don't always have a Happy Ending. Do they?

Masa kecik2. Masa zaman tadika. Masa zaman mak2 baca buku cerita sebelum korang tido.
Ape the femes story yg korang salu dengar? Kalau aku. Er.. Cinderella, Aladdin, dengan Snow White.



Tapi korang perasan tak? Most of fairy tales punye story, akan happy ending. Si heroin yg cantik jelita. Si Hero yg gagah and hensem gila konon nyer. Dan kebanyakan nye, salah sorang adelah puteri atau putera raja. Si hero akan datang selamatkan si heroin yg konon nye teraniaya. Pahtu dorang kawen and bahagia sampai ke anak cicit. Oh, so typical ahh..

Saje je citer2 mcm ni nak bagi harapan kat budak2 kecik. Pasang angan2 akan dipinang oleh si putera raja. Hoh. Si putera raja datang dengan kuda yg macho. Eh, helooo… zaman sekarang dah takde kuda2 bagai nih.. putera raja? Uiks.. anak raja adelah. (rumate aku cakap putera raja ngan anak raja tu sama jek!) Hehe.

Oke2. Kite cerita pasal fairy tales zaman moden pulak. Mahu?

Sekarang takde dah org tunggu putera raja yg datang meminang. Now, awek2 cun jelita tunggu si datuk2 atau si tan sri yg datang meminang dengan kereta BMW or Mercedes. Tapi aku tak sure lah si hero2 zaman moden ni datang selamat kan si heroin2 ke tidak. Atau pandang yg berdahi licin. Haha.


Okeh, part happy ending pulak. Korang pecaya ke yg story2 fairy tales uh happy ending jek. Cuba korang tengok Cinderella. Betol ke die bahagia? As u all sume tau. Die budak yg teraniaya. Selalu kene buli dengan akak2 n mak tiri. Tak penah merasa hidup mewah. Apetah hidup ber’perotokol’. So lepas die kawen ngan putera raja terbabit. Korang rasa die boleh tak sesuaikan diri dengan hidup mewah and perotokol. Hey, korang igt asal ade duet tuh bahagia ke? Memandangkan si penulis tak sambung citer si Cinderella tuh sampai lepas kawen. So kite anggap jelah die bahagia. Ok.

Pegi part fairy tales zaman moden pulak. Korang lihat dan pandang pade awek2 cun jelita yg kawen ngan datuk2 atau tansri2. Bahagia tak?  Happy ending tak? Yes. Happy ending lah kan? Yelah. Dok masuk surat khabar. Gossip itu gossip ini. Gaduh itu gaduh ini. Retak sana retak sini. Last2. Kuar berita mereka bercerai. Pahtu saman menyaman pulak dah.. bahagia tak agak2? Happy ending ke?

Aku tak cakap ah sume awek yg kawen ngan datuk uh akan becerai. Ade jek yg kekal bahagia. Tapi taklah semua nye bahagia. So, teori fairy tales uh tak betol ah kan?
Nak bahagia tak semesti nye kene kawen ngan org2 kaya. Dan. Dan. Dannn… bukan si cantik dah si handsome saje yg berhak bahagia. Yes. Itu point yg aku nak cerita sebenar nye. Mukadimah kemain panjang. Haish.

Korang2 nanti bila dah ade anak2. Jangan dok cerita pasal story mory fairy tales nih. Kang anak korang bila dah besau jd materialistik ! haha. Yelah. Die aim nak kawen ngan putera raja a.k.a orang kaya bila besau. Sebab nak bahagia.

Pada aku, nak bahagia tu ade banyak cara. Bukan dengan cara kawen ngan mamat hensem or awek cun, and hidup kaya. Bahagia tu sgt subjektif. Terletak pada hati. Kalau hati rasa bahagia. Maka bahagia lah kamu. Kalau harta bertimbun, tapi hati rasa tak tenang. Bahagia ke? So… mari kite sama2 mencari bahagia. Sebab. Bahagia tu milik semua orang yg berusaha kearah itu. 


January 31, 2011

biaselah bila trouble become a friend kan?

biaselah bila trouble become a friend kan?..

Aku serabut sampai tak tau nak merepek ape kat blog.
Tapi serabut jgk buatkan tangan aku menaip entri nih.


Dulu masa kat matrik. Aku ingatkan tutor yg dibagi dah cukup banyak.
Bila kat sini. Ade lagi banyak.

Dulu masa kat matrik. aku rasa jadual kelas die dah cukup pack. Kelas mula pukul 8 pagi. Balik 4 petang. Kadang2 sampai pukul5.
Bila kat sini. Masuk je sem2. Jadual mula pukul8 balik pukul6. Cuma sikit beruntung bila lecture sudi nak batalkan kelas.

Dulu masa kat matrik 3 subjek wajib tuh dah kire berat dah..
Bila kat sini ade 6 subjek. Berat tak berat ekh?

Dulu masa kat matrik. setakat kene buat tutor ngan report. Masih rasa tak sempat.
Bila kat sini ade tambahan buat mini project. Aku buat muka blur. =.=”

Dulu masa kat matrik. bila kene buat report dalam waktu 24jam dah rasa tergesa2.
Bila kat sini. Die bagi masa seminggu pun masih pening2 lalat jugak.

WALAU-APE-PON. Aku tak rindukan life kat matrikulasi. Even kat sini rasa mencabar. Aku suka kat sini. Kat sini aku dapat belajar ape yg aku suka. Food technology. Yes. Itu diaa… even ade tambahan. so jadi bunyi nyer Chemical Engineering Food Technology.. huhu

Cuma bila masuk sem2. Aku masih mencari rentak.
Tambahan aku rasa down bila senior2 and kawan2 cakap :

“subjek XXX dan YYY tuh susah. Ramai yg fail.”

“habislah kau dapat lecture tuh. Die ajar tak paham.bla..bla..bla..”

“buat mini project tu susah. Kene ade ini. Kene ade itu..”

“lecture tu strict bg markah”

“tengokla pas sem3 nanti kau mesti dah tak dapat 3 pointer keatas. Kecuali kau betul2 teror”

Argggghhhhhh………..!!

Kenapa perlu ade manusia2 yg downkan aku mcm ini..? =.=”
Takde gaya bahasa lain ke kau boleh guna supaya aku tak rasa down.

Tapi the best part bila aku kene gelak dengan senior sem4 nih.
Die gelak tengok aku wat muka serabut bila tak paham subjek XXX nih.
Die kate.
“rilek arr..kelakar aku tgk kau. Biaselah budak amik degree. Baru cmni kau dah serabut. Belum dapat yg kaw2 nyer” (lebey kureng camtu lah ayat die)

Pahtu die bg lah tips2 utk aku.
Terima kasih bayak. Mcm nil ah bagus kan. Huhu..

Ape pon. Aku takkan give up. Kalau sem lepas aku boleh overcome masalah dengan subjek Electric & Electronic tuh.. kenapa tak subjek2 utk sem ni pulak.? Yg penting usaha kan?

Lepas aku naik gunung minggu lepas. Aku realise satu benda.

“hidup ni macam naik gunung jugak. sape yg kuat stamina ade skill hebat, die sampai la dulu. tapi tak kesah la.. yang penting kite sentiasa ade effort untuk daki sampai ke puncak “

Macam Miss Yus salu cakap. 
"tak ape kalau mula2 belajar tak paham. tapi jangan buat rilek jek. kalau dah tau tak paham. buat la something sampai boleh paham."

.:Terima Kasih kat kalian yg terlibat yg selalu tolong aku. Jasa korang aku hargai SANGAT:.

macho kan gambar nih.? haha. Eh,ni bukan Photoshop oke.

nak layan lagu 'trouble is a friend' by Lenka jap.

"Trouble he will find you, no matter where you go, oh oh...
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh....
la la laa laaa......

bila aku tgk kucing. rasa tension akan ilang sikit2. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...