Followers

November 18, 2010

kaciwaaaa~~

tetibe arini rasa kecewa gile..
frust tahap gaban..
sedey bagaikan ilang pakwe..

beginilah keadaan nye.....
~
~
~
~
~
there's anything i can do ??
 so everything can back to normal.......

Like nothing happen

semalam aku da rasa laen mcm.. tp ignore dulu.. then pagi ni makin x sedap hati plak. adeh... aku rasa mcm aku xde wat salah.. tapi kenape aku rasa cm aku pesalah nih..

"kadang2 mata salah melihat. telinga salah mendengar. akal salah mentafsir, dan hati salah menilai.."

situation aku mcm ayat tu ke?? aku yg salah pandang? tp mcm dah jelas.. telinga salah dengar? aku tak salah dengar.. aku lihat ape yg berlaku je.. akal salah mentafsir..? maybe... hati salah menilai? erm...boley jadi..

aku bukak satu blog.. tajuk blog tu... ~janGan cuRi biSkutku.. aKu tAk mAhu mAti keLaparaN~ haha.. comel kan tajuk die.. tapi isi die sikit sebanyak dapat sejukkan hati aku nihh die tulis camnih... :


"Kerana merasa tersentuh dengan hal-hal yang terjadi meski hal itu tidak sekuat mana maka ia masih mencetus sedikit rasa sensitif.
Emosi ini kerap terjadi ketika saat-saat memikirkan persoalan lebih serius padahal yang sebenarnya masih boleh dianggap perkara ringan. Ada merasakan seolah-olah perbuatan atau perbicaraan di pihak lain ditujukan pada diri kita.
Sang benak kalut memikirkan dan lantas menafsir salah dari hal yang sebenar. padahal kenyataannya tidak begitu. Dari hal sebegini,ia bisa mengundang suatu keberhasilan yang tidak enak sama sekali.
Perasaan sensitif ini harus ditangani dengan bentuk penjelasan tentang hal-hal yang berkaitan.Agar ia mendapat suatu hal yang damai."

hurmm...
thanks kpd pemilik blog... :)


November 16, 2010

Saya dirumah !

lihat abah membuka pintu..
bersama2 dengan senyuman..
dan salam disambut..

lihat mak memasak di dapur..
tomyam siap dihidang..
makan tanpa perlu mghulur kn duit utk mbayar..
bole tambah nasi dua kali..

lihat duan bersama motor LC yg sudah bersalin kulit..
bersalam dgn die..
dan tgn aku terkene minyak.. cis...


lihat haadee yg tersengih2 di depan aku..
lantas berkata "makcu gedik!"
dan die ketawa terkekek2..


lihat laptop vaio abg radzi di atas meja..
lantas kubuka..
streamyx mobilityfeff
internet access !

now..aku realized yg aku sudah berada DI RUMAH !
hohoho... (n_n)


~SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA~

November 15, 2010

semangat jUanG myCipi~

Sebut pasal kuceng. aku teringat sekor kuceng aku. kat surat beranak aku bg nama CIPI. tapi mak ngan ayah aku panggil BUJANG. sbb mak aku kate panggil cipi nanti tak beso2.. masin mulut mak aku.. besar kuceng uh panggil nama bujang.

Ade benda best aku nak cite pasl die.. mase die dah meningkat remaja ade la kuceng2 jiran sebelah menyeblah yg jeles kat die. al maklum la..kuceng aku tu hensem..haha. mereka2 tu salu dtg umah aku. dengan harapan dpt mengurat kuceng betina milik mak aku. dah la dtg.. pahtu p belasah Cipi kesayangan aku ! tau la die hensem kan... jgn la jeles sampai tahap pukul smpai berdarah. sian die..... huhu.. dah la Cipi tu xde ilmu silat..

x cukup dgn kuceng jiran tetangga.. kuceng abg aku yg dok serumah makan sepinggan pon p belasah Cipi gak.. Hampeh. tahu lah badan kau tough ! nak belasah kuceng aku yg come lote tuh...

penah sekali.. aku tengah dukung si Cipi.. kuceng abg aku tu p terkam aku lak..
oit ! bapak aku bayarkan zakat tok aku aa.. suka2 jeh.. abg aku mane de byar zakat tok kau... Tak pasal2 parut tangan aku.. naseb baek siket jeh..

Lagi sadis.. masa bulan pose..pas sahur.. cuace maseh gelap gelita.. tetibe aku dengar bunyi kuceng gado. ah sudahh.....aku cepat2 panggil Cipi.. naseb baek aa kami ade chemistry.. die salu dtg bile aku panggil... then die lari kat aku..maka selamat la die. tapi............ badan die penuh lumpur ! peh busuk tahu?? sian cipi tepaksa aku sental2 badan die.. kesejukan die di subuh hari...

ayah aku sangat memahami kesedihan aku.. maka die pasang perangkap ! die letak ikan dalam tuh... kuceng mane yg xmo kan?  kuceng xde misai je tolak.. hoho

dan.... pada hari yg aku tak igt tarikhnye.. kuceng jiran aku kami tak tahu milik sape. sbb sume takmo ngaku... hampes.. masuk la die dalam perangkap ayah aku. dan die telah dibuang di pasar kot...

selamat kuceng aku... eh, abah.. tu kuceng abg... nape x buang sekali? hahaha... mahu kene sekeh ngan abg aku..

tak tamat camtu je cerita nye... ade kuceng laen dtg belasah die...hu3. ade satu hari. aku cakap kat Cipi... "p lah belasah balik kuceng2 x betauliah tuuu..." ceh, mcm die paham je kan...

tapi bak aku mention awal2 td... kami mang ade chemistry.. die paham pe aku ckp beb.... ade satu hari... kuceng akak aku yg warna kuning p cari pasal ngan Cipi. Nah ! hambik kau. penerajang sulung dri Cipi.. maka terus tak balik kuceng kuning tersebut.. hahahahahahahaaaa (ketawa jahat). akak aku nak marah pon x bole sbb kuceng die yg cri pasal

sejak dari tu.. kuceng aku jd hero kampung.. xde sape berani kacau die.. mesti kene punye... Cayalah Cipi ! aku bangga ade kamu ... (n_n) (muka bahagia)

tapi lepas lima tahun aku bela die... die ilang tanpa kabar berita..... sob...sobb.. dan sejak tu..aku dah xjumpe die lagi.. tapi CIPI/BUJANG tetap dalam hati.. aku sayang giler kat die...

**motif aku cite menda ni semata2 nak kongsi semangat juang kuceng tersebut kat korang.. sampai bile die asek harap aku nak tlg selamatkan die... die kene belajar protect diri die sendri... mcm korang2 gak... yah ! go on... hahahahaha....

p/s: sebenar nye aku dah bosan tgu abg aku dri shah alam x sampai2 lgi... kate nak dtg kol 10... ni dah kol 12?????? huh..... xpe... saye kan 'sabarrr'... (T_T)

ini bukan CIPI !! 
hanya gambar hiasan semata2... hrp maklum....



CINTA di-antologi kan dengan handphone

penah tak korang tau ape maksud
minat,suka,sayang,dan cinta....??
i mean secara tepat...
aku tak tau...
tp aku penah jumpe macam2 maksud bendalah2 tu sume
dari buku..intenet..sms..
and dri mcm2 lg
ade yg begini & ade yg begitu..

pada aku perasaan tu subjektif..
so aku nak wat definition sendiri..
dengan guna henpon sebagai antologi nyerr

MINAT :
mcm korang nmpak henpon yg lawo..
korang tetibe cm berminat lak..
atau dengan kate lainyer...TERTARIK.

berbalik pd minat kat manusia~ 
korg tertarik lah...
bile nmpak die.. rasa nak tgk lama2..
haha

SUKA :
yes ! dari suka.. korang da suka lak..
korang akan RASA NAK BELI.

berbalik suka pada manusia~
korang rasa nak ngurat die..
nak jd kn die awek/pakwe/isteri/suami korg..
then korang akan terpkir nak propose die..

SAYANG :
korang syg hp korang watpe?
mestila korang JAGA LEKLOK kan??

berbalik sayang pada manusia~
dah ade awek/pakwe/isteri/suami..
korg syg die..
xmo org len kacau/rampas..
"yes ! he/she is mine"

tapi.. JAGA LEKLOK ade byk maksud:
-jaga perasaan-
jaga orang nyer-
jaga kesihatan-
-jaga maruah-

yes ! jaga maruah awek/isteri/pakwe/suami
p/s :utk awek2..kalo pakwe korang pgang tangan or kiss korang
bukan maksud die syg korang
tp bermaksud sebalik nyerr..
sebab die tak jaga maruah korang sebagai seorang perempuan Islam !
dorang cemarkan lg ade lah..
(renungkan)

CINTA :
erkkk... ! pelik lak kalo ckp cintakan hp =D

berbalik pada cinta terhadap manusia~
aku buat definisi sendri..
cinta tu seharus nye bahagia kan??
so, korang akan rasa bahagia bila org yg kamu cinta tu bahagia..

ape yg aku definisi kan ni tak semestinyer betol ponn...
ikot korang la nak pk canerr.. haha =)
peace.... 



November 14, 2010

katon bawang si comel yang sgt cute !!!

 
~bakal pengganti detective conan~
ceh..muka nak bahagia lak kan...
buruk benor perangai..
ceh.. buat muka comei plak.. nak mntak something le tuhhh
PANG!!! hambik kau sebijik !
migrain??? meh aku ketuk kpala..
huduh beno anda....
ninja???
burok perangai.. bakal kene reject ngan mak metua
konpius nak comell......

yakuza kerrr...
penjenayah bersiri upenyerrr......

Love & Trouble~

Love dan Trouble..
selalu dikaitkan bersama..
nape??
meh kite cek..

1. hp nak kene slalu ade kredit.
yelah.. kalo x, xleh nak wish gudnite, gud morning, and so on lah..
ade kadang tu... duet dalam purse ada spoloh inggit..
antara nak buat makan atau topup..
die pilih utk topup. huh ! sadis...
ingat topup bole bg kenyang ke? haha

2.nak kene slalu care psl awek/pakwe
tak care kang kate x syg.
cis.. rimas lah... mcm xde benda laen nak wat.. kan? kn..kan..
nak tengok movie korea @ maen game pon x senang.. hoho

3.sikit2 gado.. pahtu nak pujuk payah plak.. mak aih..
ingat awak tu tuan puteri? ish3...
tak pujuk kang clash lak... 
kadang.. gado pasal menda kecik je..
sorang nak makan kat pizza.. sorag ag nak makan kat kfc..
last2 gado..
lahh... xde benda laen ke nak di gadoh kan??
pahtu.. dah gado nanges lak..
abis sekotak tisu..
kan membazir.. 

4.dah awek/pakwe majuk...nak study lak x fokus..
dok terbayang2 muka awek/pakwe..
alahai.. sememeh nyerr...
x pkir lak mak ayah nanti majuk kalo fail exam...
huhuh...

5.pergaulan da terbatas..
nak study ngan kawan blainan jantina da xleh..
"eh, saye boleh ajar awak lah.. x payah menggatai nak mntak org len ajo"
cis.. ingat hang pandai sgt? haha
alah.. study je ponn...

6.nak kuar ngan kawan2 laen da susah..
lagi2 kalo pempuan nak kuar reramai..
lgi lah kalo ade budak laki jpin sekali..
"eh, x elok lah kuar cmpur2 cmtuh..x manis"
ceh.. kite kuar dating bedua tu elok lah??

7.jeles tak tentu hala..
bg yg kaum awek...
baru nak bual2 ngan laki da pakwe nak jeles..
"tu sape? u jangan nak curang ngan i"
lorh... kawan kelas je kottt...
haha.. rimas kan...

8.kene tahan mata dok begayut tgah2 malam..
padahal sok ade klas..
kat kuliah p tido..
eh, terbalik lah...
pe yg digayutkan tuh x masok exam..
yg kat kuliah tu yg masok dalam exam..
penat lecture dok membebel kat depan..
dah xpasal2 melanggar adab menuntut ilmu..
haishhh....

-------------------------------

entry ni takde kaitan ngan luahan perasaan..
just tetibe terasa nak tulis..
berdasarkan observation... haha..

jangan jadi cmni ye..
hidup la aman damai dan sentiasa bertoleransi..
sentiasa memberi ruang...

baru best kan??
kalo x.. xde life lah....
cinta kan utk bahagia..
bukan utk rasa bagai ilang nafas.. ;D

November 12, 2010

finally~ tHanks a Lot..

"borang lengkap tetapi belum dihantar"

ekspresi muka : cuak ! (*_*)
nape ni.... =(

"borang telah sah"

sah?? apekah? (+_+)

"borang telah dihantar"

baru hantar? org len da tandatangan surat pejanjian.. (T_T)

"dicadangkan"

berdebar..... dicadangkan diterima ke ditolak? =.=

---dan---

semalam msg dari Faris :
" Yaya, status kite dah ditawarkan pinjaman..."

really?? (n_n)

dan cek sendiri.. biar puas hati..

~
~
~

"Anda Telah Ditawarkan Pinjaman Pelajaran Mara"

Fuhh.. lega hati.. senag hati.. Alhamdulillah~

~
~
~
tak perlu PTPTN..
tak perlu interest..

cume cube dapat pointer yg terbaik..
untuk jadikan nye biasiswa...
gudluck YAYA ! =)

p/s : semoga takde masalah mase nak setelkan surat pejanjian....

November 5, 2010

giLa keNtang~

sementara intenet yg tengah ber'mood' baik nih...
aku nak share bendalah yang aku jumpe masa aku bukak2 laman web td..

JAMBATAN YANG EXTREME DI DUNIA

dikategorikan sebagai extreme disebabkan oleh beberapa alasan :
faktor usia,
sempit,
terlalu tinggi dari bumi,
berada di atas sungai berarus deras,
ada bagian-bagiannya yang hilang atau berlubang.

Yang membuat jambatan-jambatan ini menjadi berbahaya adalah ia masih lagi digunakan sebagai penghubung utama ataupun menjadi satu-satunya jalan untuk merentasi suatu tempat ke suatu tempat yang lain.

Hussaini – Danau Borit, Pakistan


Jambatan Tali Carrick-a-Rede, Irlandia Utara

Aiguille du Midi at the Gn. Mont Blanc, Perancis


 Jambatan Gantung di atas sungai di Pailon del Diablo, Ekuador

 FAIZABAD, AFGHANISTAN

 VANCOUVER, CANADA

 GUNUNG MAT Cincang, Malaysia

 Kambadaga, Sebuah Desa dekat Pita


sekian. (^_^)

geLak guLing2~

selepas 5 hari study week berlalu..
aku semakin rasa ketensenan nye.. ..
hoho...
sbb aku sgt slow bab integration !
urgh ! sape bole jd tok guru aku????

semalam ade sorg nih tegur psl blog aku jiwang.
cis.. mmg pon.. lalalalaa~
dengan itu aku berazam xmo tulis entri2 jiwang lg..
sbb akan mengundang kontreversi..
apekah?? haha
(azam je lebih... tp kompem xkan buat nyer...hak3)

pkul 2 td.. ermm.. kul3 kot
ntah aku pon x ingat..
aku p bace blog feveret aku masa zaman2 matrik dulu..
seyes aku gelak x sudah bersama rumate2 aku..
gelak guling2 dalam peribahasa nye.. haha
aku pon xtau ape yg kelaka..
tp mmg kelaka..
mgkin gaya bahasa die yg tak penah nak betol..
tak mengikut rules yg diajar ole cekgu2 bm.
pe pon..
die maseh mcm dulu..
suka tulis menda merapu..
dan maseh berjaya buat aku gelak smbil hentak2 kaki
keep it.. haha

dan malam ni...
bebudak ni ajak aku stadi phy chem. 
waa.... aku tak stadi ape lg.. !!!

exam oh exam...
knpe mesti ade exam???

last entri ni aku selitkan gambo ni..
sgt chumel budak kecik ni..
sekian.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...